Domus.jpg

Domus

av Erik Svetoft

 

Domus är Erik Svetofts fjärde bok. Den startar där Mondo (2017) slutade, i nattens mörka skogar. Precis som i Mondo finns det en ramberättelse – där vi får följa den gula hundens vidare öden – som interfolieras med kortare berättelser och bilder. Med de första 222 exemplaren medföljer en extra affisch som innehåller historien Present.

 

Erik Svetoft har tidigare gett ut Limbo (2014), Hakken (2016) och Mondo (2017).


ISBN 9789187243226

Trådhäftat mjukband, 128 sidor

BOKKONST

NOMINERAD
URHUNDEN

Mondo

av Erik Svetoft

Mondo är Erik Svetofts tredje bok efter Limbo (2014) och Hakken (2016). Boken är en samling av kortare serier vars ramberättelse binder ihop allt till en visuellt associativ och suggestiv helhet. Mondo kryper in under skinnet på sin betraktare och stannar där, för evigt.  


ISBN: 9789187243219

Trådhäftat mjukband, 120 sidor

Mondo är nominerad till Urhunden 2018 i kategorin bästa originalsvenska seriebok. Den fick också utmärkelsen Svensk Bokkonst som en av årets vackraste böcker 2017.

VINNARE
URHUNDEN
2019

Louis och demonerna

av Isabelle Arsenault & Fanny Britt

Louis är en pojke som försöker hitta sin egen väg mellan en missbrukande pappa och en orolig mamma. Lyckligtvis har han sällskap av lillebror »Kotten«, som älskar att sjunga James Brown-låtar. När han inte sjunger plågar han Louis med en aldrig sinande ström av frågor om allt mellan himmel och jord.

 

Louis och demonerna är en ny stark serieroman från Isabelle Arsenault (bild) och Fanny Britt (text). Deras förra bok, Jane, räven och jag kom på svenska 2016. Den nominerades till Peter Pan-priset och hyllades av en ening kritikerkår.


ISBN: 9789187243196

Hårdband, 160 sidor

Sjalv_1_banner.jpg

Självsyn och världsbild i tecknade serier

av Kristina Arnerud Mejhammar

Den här studien handlar om självsyn och världsbild i serier av Cecilia Torudd, Ulf Lundkvist, Gunna Grähs och Joakim Pirinen. Hur gestaltar de sig själva och vilken syn på världen ger de i sina serier? I fyra fallstudier får vi följa hur Torudd, Lundkvist, Grähs och Pirinen upplever förändringar i samhället och hur detta påverkar deras liv, i verk från 1970-talet och framåt. Deras tecknade figurer tampas med frågor kring identitet, relationer, uppväxt och karaktärs-danande men deras serier rör sig även över ett bredare register av subjektiva uttryck. Studien ger en bakgrund till den självbiografiska seriegenrens framväxt omkring millennie-skiftet i Sverige och visar på för-hållandet mellan den tecknade serien och självbiografin i en vidare mening. Genom att lyfta fram dessa fyra konstnärskap, analysera och tolka ett urval av deras serier samt visa på den tecknade livsberättelsens förutsättningar, uttryck och budskap bidrar Kristina Arnerud Mejhammars avhandling till ny kunskap på serieforskningens område.

ISBN: 9789187243233

Hårdband, 328 sidor

Martilo och riddarna

av Fabian Göranson

Den unge riddaren Martilo har än en gång dragit ut på vägarna i landet för att skipa rätt och göra gott. Med en sann kristens fromma våldsamhet kämpar han mot sniglar, ålar, jättar och grymma häxor. Men hans själ får ingen ro förrän han sökt upp besvärjerskan Morbiane, ett möte som kommer förändra hans liv för alltid ...

Martilo och riddarna är den andra boken om riddaren Martilos äventyr och vedermödor. Den första boken Martilo och helgonet kom i våras. Böckerna om Martilo är en modern tolkning av de klassiska franskbelgiska äventyrsserierna. En allåldersserie om en pojke vars stora hjärta och patos inte alltid leder honom rätt bland medeltidens många faror och fallgropar.


ISBN: 9789187243189

Danskt band, 120 sidor

Erbjudande!

Köp båda böckerna för 300:- (ordinarie pris 360:-)

 

Sanatorium Magazine 

vol. 1, nr. 1

 

»Som en blandning av tidningen Poster, Raw magazine och en konsttidskrift.« 

– Ingemar Bengtsson, Optimal Press


Sanatorium Magazine är en antologi som presenterar en eklektisk mix av bilder, serier och text. Sanatorium Magazine visar upp illustratörer, serietecknare, författare och företeelser från en svensk horisont – förpackat för en internationell publik och i ett slående format!

I premiärnumret hittar du verk av:

Mattias Adolfsson

Marcus Gunnar Pettersson

Lars Sjunnesson

Erik Svetoft

Rui Tenreiro

Emelie Östergren
 

Förutom bilder och serier innehåller tidningen även ett utdrag ur en pågående undersökning om den mystiske och mytiske illustratören Douglas Dent.

 

Redaktör: Jens Andersson

ISBN: 9789187243141
Boken består av lösa blad med flexistringbindning.  

A3-format, 28 sidor

Martilo och helgonet

av Fabian Göranson

Den unge riddaren Martilo är på jakt efter Sankta Helias, det största helgonet väster om Jerusalem. Med sig på sitt sökande har han Arilone, hertigens dotter, vars högsta dröm är att en dag själv få bli ett helgon. Men vägen till Sankta Helias kantas av förbannelser, fanatiska nunnor, blodtörstiga ormhundar och värst av allt: De glada gossarna från Dalmatien.

 

Martilo och helgonet är den första serieboken av tre om den unge riddaren Martilo och hans vedermödor. Böckerna är en modern tolkning av de klassiska fransk-belgiska äventyrsserierna. En allåldersserie om en pojke vars stora hjärta och patos inte alltid leder honom rätt bland medeltidens många faror och fallgropar.


ISBN: 9789187243158

Trådhäftat mjukband, 120 sidor

Se ett smakprov här!

NOMINERAD
URHUNDEN

Nedzus lyktor

av Rui Tenreiro

Det var året då byarna Nedzu och Adaeze möttes i det stora krabbmästerskapet. Okoye tränar krabban Asagwara för att representera byn Nedzu i kampen mot grannbyn, vars krabba tränats av den vackra Efe. Striden är på liv och död och Asagwara står som segrare när kampen är över. På väg hem finner Okoye en liten papperslampa med ett gåtfullt meddelande som uppmanar honom att följa stigen in i skogen. I en glänta väntar Efe, och ett stundande kärleksmöte som snart kommer följas av flera. Vad Okoye inte vet är att Asagwara spionerat på dem från första stund.

 

Nedzus lyktor är lika delar saga, kärleksberättelse och spökhistoria berättad med mustiga och suggestiva bilder i Ruis unika stil – vackert och kusligt på samma gång.


ISBN: 9789187243165

Trådhäftat mjukband, 110 sidor

NOMINERAD
URHUNDEN

Jane, räven och jag

av Isabelle Arsenault (bild) och Fanny Britt (text)

 

Helén är utfryst. De som tidigare var hennes vänner säger nu att hon är tjock och luktar illa. Helén finner tröst i Charlotte Brontës bok Jane Eyre. Hon identifierar sig med Jane och lyckas med hjälp av boken fly in i en fiktiv värld där hon kan glömma sina plågoandar. Men en dag berättar hennes fröken i skolan att klassen ska åka på läger och sova i tält i fyra nätter. Och ALLA måste följa med ...

Jane, räven och jag är lika delar serie- och bilderbok, lika delar barn- och vuxenbok. En känslosam och finstämd historia, visuellt imponerande och flerfaldigt prisbelönt.

Översättning: Elin Svahn
ISBN: 9789187243134
Inbunden, 96 sidor

Se ett smakprov här!

Boken nominerades både till Peter Pan-Priset och Urhundenpriset för årets bästa översatta barnbok 2017.


Pressröster:

» ... jag bara älskar den!«

– C-G Karlsson, Svt, Go-kväll


»Vackert och genomtänkt.«

– Lotta Olsson, DN


» ... en stark berättelse.«

– Årets bästa ungdomböcker, SvD
 

»Fantastiskt vacker seriebok.« 

– Årets bästa böcker, Jönköpingsposten
 

URHUNDEN

2017

Egendomen

av Ruth Modan

 

Mika reser med sin farmor Regina från Israel till Warsawa i Polen. De reser för att återkräva en egendom som gick förlorad under andra världskriget. I den lägenhet som familjen ägde bor nu Roman Gorski, en åldrad författare. Det visar sig att Romans och Reginas förflutna är mer komplicerad än det först verkar och att de har en gemensam historia. Mika börjar inse att Reginas skäl till att vilja återse sin födelsestad inte endast har med en förlorad egendom att göra.

Rutu Modan är en israelisk serieskapare som bor och arbetar i Tel Aviv. Hennes böcker har översatts till en rad språk och belönats med ett flertal priser och utmärkelser. Hon har vid två tillfällen tilldelats det prestigefyllda Eisnerpriset för ”Best Graphic Album”: 2008 för Exit Wounds och 2014 för The Property (Egendomen). Egendomen är den första av hennes böcker att översättas till svenska.

Översättning: Sara Årestedt och Natalie Lantz
ISBN: 9789187243127
Inbunden, 224 sidor

 

Egendomen tilldelades Urhundenpriset 2017 i kategorin bästa översatta seriebok . Juryns motivering:


»Rutu Modan visar i Egendomen sin storhet som serieberättare. I en historia om en familjehemlighet vävs en större berättelse in, en som rör sig mellan Israel och Polen och där Europas mörka historia påverkar livet för alla karaktärer i boken. Modan tecknar en vindlande, tragisk och humoristisk berättelse som lyser av levande personporträtt och en fenomenal färgbehandling.«

Press:

»Det är väldigt rolig att läsa en sån här serieroman som känns som en bra film, fast samtidigt så är det liksom att historien passar så perfekt som serie så jag hoppas på sätt och vis att det inte filmas. Jag tycker att den ska upplevas så här som den är gjord, den är så nyanserad, det är underligt att säga om streck på papper men de är så bra skådespelare. De är så trovärdiga de här gestalterna«

— Göran Everdahl, Svt, Go’kväll

 

Den svarta undulaten

av Lars Sjunnesson

I Lars Sjunnessons senaste bok får vi följa med Tjocke-Bo och hans ”undulat” till veterinären. Fågelförvirring råder och det visar sig att den globala klimatkrisens ursprung har med smådjur att göra: ju mindre och sötare ett djur är, desto större är dess förmåga att sabba!

ISBN: 9789187243059
Inbunden, 88 sidor

Press:

»En undulat visar sig vara en målad sparv. En sill är överhettad och förstör miljön. Könskriget har flyttat ända in i veterinärens väntrum, där könskorrigering utlovas gratis. Lars Sjunnesson är tillbaka, med en karakteristisk liten grafisk novellsamling. [...] Den politiskt korrekta humorn – om den ens existerar – möter vi alltså inte här. I stället en skruvad och bokstavligen våldsamt roande satirisk galenskap.«

– Ulrika Stahre, Aftonbladet

Av Lars Sjunnesson har Sanatorium Förlag även gett ut Åke Jävel (2007) och Möte med monsunen (2009).

Hakken

av Erik Svetoft

 

Hakken är Erik Svetofts första seriebok. I fem ordlösa historier får vi följa med in i en suggestiv bildvärld präglad av Eriks unika tecknarstil – egenartad, dynamisk, förvrängd och samtidigt fullkomligt lysande!

ISBN: 9789187243097
Klammerhäftad med skyddsomslag, 56 sidor

Av Erik Svetoft har Sanatorium Förlag även gett ut Limbo (2014).

På stjärnan

– Edenas värld 1

av Moebius

 

Moebius (pseudonym för Jean Giraud, 1938–2012) är en av serievärldens stora visionärer. Han har haft ett enormt inflytande på den moderna seriekonstens utveckling i Europa, USA och Asien. Moebius var 1974 med och grundade förlaget Les Humanoïdes Associés och den stilbildande tidningen Métal Hurlant. 

På stjärnan är den första boken i en planerad svit om sex böcker om ”Edenas värld”.

Översättning: Fabian Göranson
Översättning efterord: Kristoffer Leandoer
ISBN: 9789187243103
Inbunden, 64 sidor

I Edenas trädgård

– Edenas värld 2

av Moebius

 

Moebius (pseudonym för Jean Giraud, 1938–2012) är en av serievärldens stora visionärer. Han har haft ett enormt inflytande på den moderna seriekonstens utveckling i Europa, USA och Asien. Moebius var 1974 med och grundade förlaget Les Humanoïdes Associés och den stilbildande tidningen Métal Hurlant. 

I Edenas trädgård är den andra boken i en planerad svit om sex böcker om ”Edenas värld”.

Översättning: Fabian Göranson
Översättning efterord: Kristoffer Leandoer
ISBN: 9789187243110
Inbunden, 64 sidor

NOMINERAD
URHUNDEN

Den sommaren

av Mariko Tamaki (text) och Jillian Tamaki (bild)

 

Rose och Windy är sommarlovsvänner och deras familjer har tillbringat loven på Awago Beach så länge de kan minnas. Den här sommaren står de  tröskeln till puberteten och de får uppleva hur perspektiv och tyngdpunkter förskjuts när den trygga barndomsvärlden ger plats för något nytt och okänt. Badlivet på stranden blandas med skräckfilm och sexfunderingar. Rose och Windy beundrar byns tonåringar och spionerar på dem i smyg, men vuxenvärlden visar sig ha mörka hemligheter ...

De kanadensiska kusinerna Jillian och Mariko Tamakis bok har hyllats internationellt och mottagit ett flertal priser. Bland andra de prestigefulla ”Eisner Award” och ”Ignatz Award”.

Den sommaren blev nominerad till priset Urhunden 2016 för bästa till svenska översatta seriebok.

Översättning: Sara Årestedt
ISBN: 9789187741074
Inbunden, 
320 sidor

»Sommarkompisarna Rose och Windy återfinner varandra igen efter en lång vinter i denna starka serieroman som lika väl kan hamna i den vuxna bokhyllan.«

– Årets bästa böcker, SvD

»Kusinerna Tamaki har skrivit och illustrerat en fantastiskt vacker och vemodig sommarsaga.«

– Linda Skugge, Expressen

»Ungdomsböcker är på stark frammarsch inom seriemediet och Den sommaren är ett av de finaste exemplen i genren.«

– Markus Pedersen, Barometern

The first in line

– From the sketchbooks of Mattias Adolfsson

 

Ny uppdaterad utgåva! The first in line kom ut första gången 2011 på Sanatorium Förlag. Boken innehåller – förutom en brokig samling robotar, flygande grisar och vandrande hus ritade med enastående elegans, omisskännlig humor och storslagen detaljrikedom – en intervju med Mattias.

ISBN: 9789187243066
Trådhäftad med öppen rygg, 
192 sidor

Av Mattias Adolfsson har Sanatorium även gett ut:

The second in line (2013, ny utgåva 2015)

Larger than line (2014)

The third in line (2015)